Adviseurs industriële veiligheid voor BRZO bedrijven en veiligheidsregio’s

Adviseurs industriële veiligheid voor BRZO bedrijven en veiligheidsregio’s

Search
Close this search box.

KSS en Leenheer trappen af met 1e Veiligheidscafé

Op 7 december organiseerde KSS, samen met Leenheer BV uit Oosterhout, haar eerste Veiligheidscafé. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de thema’s Bluswater & Fluorhoudend blusschuim op informele wijze aangesneden.
Rob Leenheer vangt aan met een betoog omtrent bluswater. Hij benadrukt de noodzaak tot adequate registratie en beheer. Bluswaternetten zijn gevoelig voor corrosie, verzakking en verstopping door bijvoorbeeld mosselen en schelpen. Daarnaast kunnen mensen behoorlijk ziek worden van bluswater door bacteriën en virussen die zich mogelijk herbergen in de leidingen. Zeker de laatste jaren bedreigen “invasieve exoten” het binnenwerk van industriële bluswaternetten. Omdat havenwater steeds schoner wordt, overleven organismen uit verre havens ook steeds beter. Het publiek is bekend met de problematiek en weet vernieuwende inzichten te brengen tijdens de discussie die volgt.
Het sprekersstokje wordt door Gaby van Melick overgedragen aan Kees Kappetijn van KSS. Kees belicht een aantal kernproblemen in de problematiek van Fluorverbindingen (C6 & C8 in PFAS) in blusschuim. Een probleem waar een groot deel van de aanwezige deelnemers dagelijks mee te maken heeft. Want ondanks de grote geschiktheid van fluorhoudend schuim als blusmiddel bij grote oppervlaktebranden is het ook behoorlijk schadelijk voor het milieu. Jos Keulen (Sitech) bevestigt dit probleem; (bedrijfs)brandweren zijn nog niet klaar om dezelfde operationele slagkracht te leveren zonder fluorverbindingen in schuim. Helaas zijn er nog geen alternatieven met een aantoonbaar vergelijkbare werking.

Na het ‘officiële’ gedeelte werd er gezellig geborreld en verder gespard over de thema’s. De discussies werden krachtig voortgezet door Henri Roodveldt (commandant brandweer onderzoeksreactor Petten) en Jan Waals (directeur Gezamenlijke Brandweer).

KSS is verheugd met dit resultaat. Dat smaakt naar meer! Wilt u volgende editie ook aanwezig zijn en heeft u misschien zelfs een idee voor een thema? Stuur dan een mailtje naar m.kappetijn@kappetijn.eu.