
‘Zet bedrijfsbrandweer buiten Chemiepark Delfzijl in’
Het is vreemd dat de bedrijfsbrandweer op het Chemiepark Delfzijl op de handen moet blijven zitten bij een calamiteit buiten het industrieterrein.

Geen brandweerkazerne in Eemshaven
In de Eemshaven komt toch geen brandweerkazerne. Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond is verbijsterd.

Versterken van veiligheid en brandweerzorg industriegebied Oosterhorn
Veiligheidsregio Groningen en het Chemie Park Delfzijl gaan een nauwere samenwerking tussen overheidsbrandweer en bedrijfsbrandweer verkennen. Dit hebben betrokken partijen afgesproken in een intentieverklaring die woensdag 10 juni werd ondertekend.

Het onbekende neefje aan de overkant
Er ligt slechts een paar kilometer tussen, maar soms lijkt het of het de andere kant van de wereld is. Hoewel de haven van Emden pal naast de deur ligt, weten slechts weinigen wat er allemaal gebeurt in deze haven. Duidelijk is dat Emden geen concurrent vormt voor de havens van Groningen Seaports.

Bedrijfsbrandweerkorps Chemie Park Delfzijl: gespecialiseerd in chemie
In de noordoosthoek van het land, ligt het Chemie Park Delfzijl met tien chemische en energiebedrijven. Vroeger was het hele park van AkzoNobel, tegenwoordig vallen nog vijf van de tien bedrijven onder deze noemer.

Mazelenuitbraak cruiseschip in Eemshaven Groningen
Twee bemanningsleden van het gloednieuwe cruiseschip Equinox raken half juli besmet met mazelen. Het schip ligt op dat moment in de Eemshaven van Groningen, waar het klaarligt voor de eerste vaart. De GGD Groningen adviseert de rederij over te gaan tot vaccinatie.

Brandweer Delfzijl sneller inzetbaar
Op donderdag 30 januari 1992 is bij de Gemeentebrandweer Delfzijl een heel bijzonder Brandweervoertuig in gebruik genomen. Het betreft een zogenaamde Snelle Interventie Wagen (S.I.W.) waarmede de Brandweer nog sneller bij een brand of ongeval inzetbaar zal zijn.

Nissan zet veiligheid op één
Amsterdam is de derde Nederlandse zeehaven met een Mutual Aid-initiatief. Volgens planning wordt de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA) in januari 2020 operationeel. Ook Nissan ziet het belang van deze snel inzetbare brand- en hulpverleningseenheid en wordt daarom lid van de GBA.

Avebe verleidt Brandweermuseum met Opel Blitz
Het Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer is er ontzettend blij mee: een Opel Blitz brandweerwagen. Ze krijgen de auto kado van aardappelzetmeelfabrikant Avebe.

Avebe: een moderne bedrijfsnoodorganisatie
De coöperatie AVEBE is een wereldwijd opererende onderneming die producten levert op basis van aardappelzetmeel en aardappeleiwit voor toepassingen in (dier)voeding, papier, bouw, textiel en grondstoffen. De productie verloopt middels hoogwaardige processen in complexe installaties, waarbij gewerkt wordt met diverse ‘gevaarlijke’ stoffen, zoals natronloog, propyleenoxide en zwavelzuur.

‘Mijn producten staan in de schappen’
Een onconventionele medewerken bij een onconventioneel chemie bedrijf. Dat vat de positie van de Russische Mariya Tarazanova bij aardappelcoöperatie Avebe aardig samen. “Mijn werk is net zoiets als thuis koken, alleen weet ik nooit wat het resultaat wordt.”

Avebe: CO2 uitstoot fors teruggedrongen
Avebe is er de afgelopen jaren in geslaagd een groot deel van zijn vervoer over de weg te vervangen door treinvervoer. Hiermee vermijdt het bedrijf de uitstoot van 680 ton CO2 per jaar. De overschakeling van weg- naar spoorvervoer was overigens een uitdaging op zich.

Brandweermusea van de wereld: bedrijfsbrandweer AVEBE Foxhol
In het Groningse Foxhol, onder de rook van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, staat één van de fabrieken van het Avebe concern. Het bedrijf heette voorheen Scholten, maar werd in 1978 in het Avebe concern opgenomen.

Nieuw hulverleningsgebouw voor brandweer en ehbo Avebe-Foxhol
Op donderdag 7 mei jl. werd bij het bedrijf AVEBE te Foxhol het hulpverleningsgebouw geopend. Het hoofd van de hulpverlening, de heer J. Noot, heette de aanwezigen welkom.

Noordelijke Brandweer oefent in Foxhol
Tientallen brandweerkorpsen uit het noorden van het land oefenden in oktober de bestrijding van ongevallen tijdens drie oefenweken. In totaal kwamen 490 bevelvoerders voor onverwachte situaties te staan tijdens de realistische oefeningen.

Expertteam voor bestrijden van scheepsbranden
Bij brand of een calamiteit aan boord van schepen kunnen hulpdiensten voortaan een beroep doen op een expertteam van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en het Korps Marine Brandweer (KMB).

Partnerschap voor veiligheid
Met het slaan van de eerste paal wordt een bijzondere mijlpaal bereikt, namelijk het realiseren van de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA), een publiek-private brandweerorganisatie. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, Port of Amsterdam en het bedrijfsleven in het Westelijk Havengebied slaan de handen ineen.

Coöperatie Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA) opgericht
Op 16 september 2019 is door de notaris de coöperatie GBA opgericht. Op 17 september 2019 vond de eerste bestuursvergadering plaats van het bestuur van de kersverse coöperatie.

Gezamenlijke Brandweer Amsterdam van A tot Z volledig nieuw
In de haven van Amsterdam wordt een nieuwe brandweerorganisatie opgezet. De organisatie ontstaat uit een samenwerking van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, het bedrijfsleven in het Westelijk Havengebied en Port of Amsterdam en moet vanaf 1 april volgend jaar operationeel zijn.

Project omgevingsveiligheid spooremplacementen in eindfase
Het project ‘Landelijke afspraken omgevingsveiligheid spooremplacementen’ komt in de eindfase. Sinds 2014 hebben de spoorwegbranche en het veiligheidsdomein hard gewerkt aan het ontwikkelen van een eenduidig model om de risico’s van spooremplacementen te classificeren en bijbehorende maatregelenpakketten op te stellen voor het waarborgen van de veiligheid van de omgeving.

Uitspraak: 180 m3/uur bluswater in inrichting truckparking
Een primaire bluswatervoorziening van 180 m3 per uur mag in het kader van het belang van de bescherming van het milieu worden voorgeschreven in een omgevingsvergunning milieu.

Betrouwbare koel- en bluswatervoorzieningen cruciaal voor last line of defense
In 2017 hebben Brzo-inspecteurs van de veiligheidsregio’s het inspectiethema ‘ageing koel- en bluswaterleidingen’ uitgevoerd. Door de inspecties op dit onderwerp is de aandacht ervoor bij zowel bedrijven als inspecteurs vergroot.

Moet bedrijfsbrandweer hetzelfde zijn opgeleid als gemeentelijke?
Chemisch bedrijf Sasol Servo in Delden hoeft voorlopig de bedrijfsbrandweer niet de rijksopleiding voor brandweermensen te laten volgen. De gemeente Hof van Twente eiste dit wel, maar het bedrijf vond deze eis onredelijk en stapte naar de rechter.

Geslaagde workshops werkwijzer bedrijfsbrandweer
Ondernemingen die een bijzonder gevaar voor de openbare veiligheid kunnen vormen, hebben vaak een bedrijfsbrandweer. Tot nu toe is het aanwijzen van bedrijfsbrandweren geregeld in artikel 13 van de Brandweerwet. Met de komst van de nieuwe Wet Veiligheidsregio’s wordt die bepaling aangepast.

Chemische gemeenschap
Chemelot in Limburg is een bron van kennis, bedrijvigheid en banen – én van CO2-uitstoot. Wat gebeurt er allemaal op het enorme terrein? En is er leven voor de 150 bedrijven na 2050?

‘Een veilige regio, daar doen we alles voor’
De brandweer van Sittard-Geleen zet zich dag en nacht in voor een veilige gemeente. Maar hoe zit het op industrieterrein Chemelot? Wat als daar brand uitbreekt of gevaarlijke stoffen lekken? Dan komt de bedrijfsbrandweer van Chemelot in actie.

Chemelot-brede programma ‘Samen bewust veilig’ gestart
Chemelot heeft de ambitie om in 2025 de meest veilige, duurzame en competitieve site van West-Europa te zijn. Veiligheid is daarbij een belangrijke onderscheidende factor.

VGS-Alert: de Nederlandse invulling van het Europese ICE-systeem
De publiek-private samenwerking is bij incidenten met gevaarlijke stoffen van wezenlijk belang om incidenten snel en adequaat te bestrijden en om escalatie te voorkomen.

‘Aantal échte incidenten neemt af’
Het automatisme om verbeter-maatregelen te nemen na incidenten, volgend uit het eigen veiligheidsmanagementsysteem, vergroot juist de kans op ongevallen. Dat is een van de conclusies uit het onderzoek van Crisislab naar de incidenten op Chemelot vorig jaar.

Pleidooi voor samenwerking hulpverleners en experts
De VNCI pleit ervoor dat hulpverleners het Landelijk Informatiepunt Ongevallen Gevaarlijke Stoffen sneller inschakelen als ze ondersteuning nodig hebben bij een incident met gevaarlijke stoffen.

Betere aanpak calamiteiten door samenwerking
De fabrieken op Chemelot zijn voor hun bedrijfsvoering afhankelijk van water uit het Julianakanaal. Samen verbruiken ze maar liefst 5.000 m3 water per uur. Maar wat als dit water plots vervuild blijkt te zijn?

Park Protection Chemelot: veiligheidsspecialisten in chemische industrie
De afgelopen dertig jaar is er veel veranderd rond Geleen in Zuid-Limburg. Waar eerst de kolenmijnen het landschap domineerden, zijn het nu de miljarden lichtjes van Chemelot die fascineren. Op dit 800 hectare grote terrein is chemische industrie gevestigd.

Brand & Locatie: Chemiepark Chemelot
Wie de cijfers over de afmetingen, het aantal werknemers en het aantal hulpverleners op chemiepark Chemelot ziet, is diep onder de indruk. Het gigantische Limburgse complex telt dan ook maar liefst 57 fabrieken. De veiligheid in de ‘stad op zich’ vergt enorme inspanningen.

Brandbestrijding op schepen
Als er op een schip brand uitbreekt, staat de brandweer voor een buitengewoon lastige klus. Een riskante bovendien.”Het is te gevaarlijk om een dergelijke brand zonder extra training te lijf te gaan”, stelt officier van dienst Wim van der Wal.

Tonnenleger soll verkauft werden
“Gustav Meyer” wird durch einen Neubau ersetzt.

Brandbestrijding op zee: regelgeving brandveiligheid loop achter de feiten aan
Het is de nachtmerrie van menig zeevarende en passagier van een schip: een brand midden op zee. De afgelopen jaren bleken vooral branden op containerschepen en roro-schepen lastig te bestrijden en eisten branden op veerboten steeds weer slachtoffers.

Fires on ro-ro passenger vehicle decks
The International Union of Marine Insurance (IUMI) has recently published a position paper voicing its concerns with fires on ro-ro passenger vehicles. Marine underwriters have witnessed an increase in the frequency of fires in the car/ro-ro passenger vessel segment and IUMI have put forward recommendations to mitigate the risks.

Internationale samenwerking Maritime Incident Response Group
Het Kanaal, de Noordzee en de Westerschelde zijn drukbevaren scheepvaartroutes. Het risico op incidenten is hoog. Door samenwerking op Europees niveau in Maritime Incident Response Groups kan adequaat worden gereageerd bij een incident.

Brandbestrijding op passagiersschepen op de Noordzee: brandweer met zeebenen
Branden en andere incidenten op schepen komen regelmatig voor. Zeker op passagiersschepen kunnen ze veel slachtoffers veroorzaken. De bestrijding hiervan staat in Nederland en Europa steeds hoger op de agenda. In diverse verdragen zijn verschillende procedures en verantwoordelijkheden vastgelegd.

Zeeuws-Vlaanderen aan ramp ontsnapt
Zeeland maakt zich op voor een prachtige nazomerdag. De Fowairet, een containerschip uit Koeweit, is onderweg van Londen naar Antwerpen. De dag is nauwelijks aangebroken als het 276 meter lange gevaarte zich op de Westerschelde vastvaart op een zandbank.

‘Gezamenlijk optrekken bij scheepsbrandbestrijding van groot belang’
Scheepsbranden zijn complexe branden en vragen vaak om een langdurige inzet. Juist daarom is het volgens Twan Langenhuizen, commandant van het Korps Marinebrandweer, van belang om in dit specialisme samen te werken.

Brandweer handen vol aan grote scheepsbrand Velsen
In de haven van Velsen-Noord breekt op 30 januari een grote brand uit in de diepvriestrawler Willem van der Zwan. De brandweer heeft moeite om het vuur onder controle te krijgen.

Hoe te handelen: scheepsbrand
Hoe zou u handelen in het geval van een scheepsbrand? Dat was de vraag die we stelden in het maartnummer van Brand & Brandweer.

Communicatie publiek cruciaal brand Vlaardingen
Door een grote brand in een drijvend scheepsdok van een scheepswerf in Vlaardingen zijn woensdag 6 maart voor de tweede keer na de Tweede Wereldoorlog de sirenes aangezet om de bevolking te waarschuwen.

Koppers’ Corner: Samenwerking in de haven is van alle tijden
Volgend jaar gaat de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA) van start, een samenwerking van het Havenbedrijf, de brandweer en de grote bedrijven in het Westelijk Havengebied. Dat lijkt heel nieuw maar zestig jaar geleden was er al een innige samenwerking.

Mutual Aid initiative in the Amsterdam harbour to start in 2020
Recently, in the seaport of Amsterdam, the foundations have been laid for a new firefighting organization with a special character. The Amsterdam-Amstelland fire service, the Port of Amsterdam harbour authorities and 16 industrial companies based in the port area have joined forces in a collective fire service tailored to the risk porfile of the industry and the port activities.

Bedrijfsbrandweer TOTAL-Antwerpen
Total is de vierde grootste internationale olie- en gas-groep wereldwijd met meer dan 100.000 medewerkers in 130 landen, 700 industriële sites en duizenden tankstations. België is een historisch land voor Total: ze zijn er al bijna een eeuw actief en er zijn daar 4800 medewerkers werkzaam.

Slackmedelscentralen (SMC)
The SMC Organization is fully owned and financed by the Oil Industry Companies in Sweden. The SMC was founded 1994, after a thorough investigation and planning process together with concerned authorities in Sweden.

The Refinery Terminal Fire Company (RTFC)
The Refinery Terminal Fire Company (RTFC) was established in 1948, in the wake of the Texas City, Texas disaster, and today is the largest non-profit industrial firefighting group in the United States.

Bescherming en veerkracht vitale infrastructuur: The Scottish Way
Op 8 oktober 2014 vertrekt vlucht KL 1477 richting Glasgow voor een tweedaags werkbezoek aan de Schotse overheid. Aan boord vertegenwoordigers van Defensie, PWN, Hoogheemraadschap Rijnland, Liander, ProRail, Schiphol, de Veiligheidsregio Kennemerland en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

FER Fire Brigade: a special brand
In August 2017, three consultants of Kappetijn Safety Specialists visited the FER Fire Brigade in Száshalombatta. The company tour was organized as part of a benchmark study about fire services in industrial areas and harbors, supported by JOIFF.

Following the Texas way – in Essex
Petrochemical mutual aid is well established in Texas, with over 100 members of the Channel Industries Mutual Aid (CIMA) scheme. In the UK, just east of London, Essex County Fire and Rescue Service (ECFRS) have set up what is believed to be the first such scheme in the UK – the eight-strong Essex Petrochemical Mutual Aid (EPMA), writes Alan Field.

CIMA aids in Houston Ship Channel incident response
Channel Industries Mutual Aid (CIMA) represents one of the largest industrial mutual aid systems in the world, featuring over 100 members, including private companies, municipalities and governmental entities, in the Houston Ship Channel since 1955.

Falck acquires Teesside emergency response business Sembcorp Utilities
Industrial fire and rescue services provider Falck has taken over a division of Sembcorp Utilities UK.

Meer brandweerwagens, wegen en onderhoud
ProRail moet binnen vier weken met een plan komen om achterstallig onderhoud van wissels op rangeerterrein Kijfhoek weg te werken.

Weer beetje vertrouwen in veiligheid op rangeerterrein
Wethouder Jacqueline van Dongen ziet verbetering in het veiligheidsbesef van ProRail op rangeerterrein Kijfhoek. De gemeente blijft wel druk op de ketel zetten.

‘Oorzaken incidenten Kijfhoek komen hard aan’
Op goederenemplacement Kijfhoek in Zwijndrecht hebben zich recent verschillende incidenten voorgedaan. De incidenten en de blootgelegde onderliggende oorzaken zijn bij spoorbeheerder ProRail hard aangekomen.

Schuld en boete in Kijfhoek
Een botsing en een brand op rangeerterrein Kijfhoek. Er komen geen schadelijke stoffen vrij, niemand raakt gewond. Wie heeft schuld?

Weten wat er staat en rijdt
Vanaf eind 2013 is de spoorsector in staat om alle informatie over positie en inhoud van wagens met gevaarlijke stoffen op het spoor vrijwel real-time te leveren aan hulpdiensten. dit was al het geval voor treinen die klaarstonden voor vertrek, maar nu met het programma Informatie Gevaarlijke Stoffen ook tijdens het rangeren op emplacementen.

Bedrijfsbrandweer Kijfhoek een feit
De kazerne is gebouwd en de brandweerlieden zijn opgeleid. Vanaf 9 november beschikt ProRail op rangeerterrein Kijfhoek over een bedrijfsbrandweer. Gemeente Zwijndrecht, waar Kijfhoek onder valt, nam in september 2010 een aanwijsbesluit voor een bedrijfsbrandweer per 1 januari 2012.

Rustig slapen bij de wagons met chloor
Onbeheerde wagons met extreem gevaarlijke stoffen maken rangeerterreinen onveilig. Een stelselmatige vervoerder stond vanochtend voor de rechter.

Groot spanningsveld brand Kijfhoek
Wat als de les- en leerstof zegt dat je minimaal 500 meter afstand moet houden bij een incident met kans op een BLEVE, maar waarvan je zeker weet dat er een domino-effect ontstaat met tientallen kilometers effectgebied over woongebieden als je niet meteen ingrijpt?

Nieuwe reactor maakt Nederland voorloper in medische isotopen
Nederland gaat zijn dominante positie op het gebied van medische isotopen verder uitbouwen. Over zes jaar moet daarvoor een gloednieuwe isotopenreactor in bedrijf zijn.

De hervorming van een bedrijfsinterventieploeg op Kerncentrale Doel
Brand is één van de belangrijkste risico’s in elke kerncentrale, dus ook in de Kerncentrale van Doel (KCD). KCD bestraat uit 4 kerncentrales – Doel 1 tot en met Doel 4 – een afvalverwerkingseenheid en een heel aantal administratieve gebouwen.

Brandweer Kerncentrale van Doel: nucleaire veiligheid als topprioriteit
De Kerncentrale van Doel, kortweg KCD, gelegen aanleunend tegen Zeeuws-Vlaanderen op de Linker Schelde-Oever kwam in 2014 nog in het nieuws door het stilleggen van een kernreactor wegens scheurtjes. Een voorstelling van de eigen brandweer van deze kerncentrale waar veiligheid een topprioriteit is voor medewerkers, omwonenden en omgeving.

Hoe gevaarlijk is straling?
Straling is overal om ons heen. Het maakt deel uit van ons dagelijkse leven. Dankzij de elektromagnetische straling van de zon hebben we op aarde een aangename temperatuur en is er licht. Dankzij microgolfstralen kunnen we ons eten opwarmen in de microgolfoven. Dankzij radiogolven kunnenw e naar onze favoriete radioprogramma’s luisteren.

Hoe (on)veilig zijn onze kerncentrales?
Het bezwaar tegen kernenergie en dus tegelijkertijd tegen het mogelijk openhouden van de kerncentrales in ons land, is niet nieuw en heeft, na de kernramp in het Japanse Fukushima-Daiichi, flink wat wind in de zeilen gekregen.

Weense opsteker voor reactor NRG
NRG heeft een goede veiligheidscultuur opgebouwd, dat concludeert het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) deze week na een inspectie aan de Hoge Flux Reactor in Petten. Na de storm van kritiek die NRG de afgelopen tijd te verduren kreeg, noemt reactormanager Jelmer Offerein dit ‘een mooie opsteker’.

Kerncentrale Browns Ferry in de USA
Op zoek naar een leerzame brand rond het thema ‘brandwerende doorvoeringen’ vonden we in het documentatiecentrum van ANPI dit artikel. Het betreft een brand uit 1975, maar vanuit onze ervaring is hij nog steeds ‘brandend actueel’.

Verwarring over veiligheidscultuur: hoed u voor de cultuurfluisteraar
Bedrijven verwachten tegenwoordig nogal wat van cultuurmetingen en de overheid blijft niet achter. Veel adviseurs bedienen hen graag. Maar pas op voor de cultuurfluisteraars. Want de praktijk staat bol van verwarring en onrealistische verwachtingen.


Hoge Flux reactor Petten onder het vergrootglas
De Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) in Petten zit op het goede spoor met het waarborgen van de operationele veiligheid van de Hoge Flux Reactor (HFR) en de veiligheidscultuur in de organisatie, maar er zijn nog mogelijkheden voor verbetering.

Interregional industrial disaster abatement in the Netherlands: the need for public-private partnership
In the Netherlands, petrochemical and other chemical industries in the Seveso categories, nuclear facilities, container terminals and marshalling yards may be obliged to have a company-owned firefighting unit. These specialised units prepare to deal with the risk profile and likely incident scenarios of the company.

Industriebrandweer waakt over Moerdijk: begrensd werkgebied
De brandveiligheid in het haven- en industriegebied van Moerdijk heeft een flinke upgrade gekregen met de opening van een nieuwe brandweerpost op 20 september. Een team gespecialiseerde industriële brandbestrijders staat sindsdien paraat om bij incidenten binnen luttele minuten ter plekke te zijn.

Vuurzee in Moerdijk
Een brand bij een chemische fabriek is wel even wat anders dan een woningbrand. Hoe pakt de brandweer dit aan? Quest reconstrueert de brand bij Shell Moerdijk.

Midden- en West-Brabant wil ‘veiligheidscommunities’
De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wil de kracht van de samenleving beter benutten in de veiligheidszorg. Slimme partnerschappen met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen moeten leiden tot ‘veiligheidscommunities’ die de veerkracht van de samenleving vergroten.

Moerdijk: rapport en realiteit
De overheden in de omgeving van Moerdijk waren onvoldoende voorbereid op de risico’s binnen het verzorgingsgebied. Door het gebruik van te veel bluswater heeft het milieu onnodig veel schade geleden. Ter plaatse was te weinig leiding en coördinatie en hoewel veel schadelijke stoffen vrijkwamen is geen ontsmettingsprocedure opgestart.

Smartphone-alert informeert bij calamiteit
Het Calamiteiten BHV Informatiesysteem (CBIS) is sinds de introductie in 2014 vijftien kees gebruikt om bedrijfshulpverleners, werknemers en omwonenden in de regio Moerdijk via de smartphone te informeren over calamiteiten op het industrieterrein. “Ik zie het systeem als hét alternatief voor de verdwijnende WAS-palen”, aldus de burgemeester van Moerdijk.

Bovenregionale PPS-en t.b.v. industriële brandbestrijding
De ins en outs van industriële PPS-en en Mutual Aids in Nederland. Geschreven door Nils Rosmuller voor het IFV LEC Transportveiligheid, ondersteund door adviseurs van Kappetijn.

L’union de forces entre pouvoirs publics et enterprises, un plus pour la sécurité
Dans les régions fortement industrialisées comme les grands ports maritimes, les responsabilités liées aux services d’incendie sont généralement très cloisonnées. La prise en charge des services d’incendie industriels par un partenariat public-privé (PPP) permet d’organiser les missions correspondantes de manière plus efficace.

Krachtenbundeling overheid en bedrijfsleven kan gebiedsveiligheid versterken
In sterk geïndustrialiseerde regio’s, zoals grote zeehavens, zijn de verantwoordelijkheden aangaande brandweerzorg doorgaans strikt gescheiden. Door industriële brandweerzorg te organiseren in een publiek-privaat samenwerkingsverband (PPS) kunnen brandweertaken effectiever worden georganiseerd.

Whitepaper PPS & Mutual Aid
Samen verantwoordelijk, samen organiseren, samen besturen, samen betalen

De kracht van Mutual Aid
‘Mutual Aid’ via publiek-privaat partnerschap is voor de industrie en de overheid een prima optie voor het runnen van een collectieve veiligheidsorganisatie in een industriële hotspot. Dat is de kernboodschap van het congres over dit thema dat Kappetijn Safety Specialists op 29 juni organiseerde in Rotterdam.

Blogbericht Nils Rosmuller
Op 29 juni jl. vond het door Kappetijn Safety Specialist georganiseerde congres ‘Mutual Aid en Publiek Private Samenwerking (PPS) in haven- en industriegebieden’ plaats. Het thema van het congres was samenwerking tussen bedrijfsbrandweer en overheidsbrandweer.

Sitech pakt nieuwe rol in uitbouw ICE en draagt bij aan sterkere PPS
De chemische industrie heeft een samenwerkingsprogramma om publieke hulpverleners de ondersteunen bij ongevallen met het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit programma is sinds 1 maart 2018 beter herkenbaar als privaat systeem. Het ICE-systeem heet nu VGS-Alert en de meldkamer is ondergebracht bij VNCI-lid Sitech Services op Chemelot.

Mutual Aid developments around the world
An international research project has been launched by Kappetijn Safety Specialists and JOIFF looking into different mutual-aid models for large-scale incidents in high-risk industries.

Voortgang Mutual Aid/PPP onderzoek
In the summer of 2016, JOIFF member organisation Kappetijn Safety Specialists, The Netherlands, o cially introduced the Mutual Aid Research Project in the JOIFF Catalyst. In November 2016 we were given the opportunity to speak about the Research Project at the JOIFF FEHM conference on the Island of Malta. Now it’s time to give you, as a JOIFF member, an update about the progressions we made in the past months.

PPS geeft industriële brandbestrijding meer body: de kracht van ‘Mutual Aid’
‘Mutual Aid’ via publiek-privaat partnerschap is voor de industrie en de overheid een prima optie voor het runnen van een collectieve veiligheidsorganisatie in een industriële hotspot. Dat is de kernboodschap van het congres over dit thema.

Industriële Brandbestrijding: de kracht van ‘Mutual Aid’
Om grootschalige chemie- en tankbranden effectief te bestrijden, zouden de overheidsbrandweer en de industrie hun krachten kunnen bundelen in gespecialiseerde collectieve industriële brandweerorganisaties. Dat pleidooi klonk op het congres ‘Mutual Aid en Publiek-Private Samenwerking’ (PPS), dat Kappetijn Safety Specialists op 29 juni in Rotterdam organiseerde. Een inkijkje in de wereld van brandbestrijding XXL.

De kracht van ‘Mutual Aid’
‘Mutual Aid’ via publiekprivaat partnerschap is voor de industrie en de overheid een prima optie voor het runnen van een collectieve veiligheidsorganisatie in een industriële hotspot. Dat is de kernboodschap van het congres over dit thema dat Kappetijn Safety Specialists vorige maand organiseerde in Rotterdam.

Eén brandweerteam voor chemische incidenten: PPS van Chemelot en VR Limburg
De bedrijfsbrandweer van Chemelot en de brandweer van Zuid-Limburg werken inmiddels ruim twee jaar nauw samen. Tot ieders tevredenheid.

Tankbranden: PII en het Zweedse model
Het bedrijfsleven investeert fors in veiligheid. Vanuit het belang van bedrijfscontinuïteit, vanuit maatschappelijke betrokkenheid, een mooi en krachtig bedrijfsimago of omdat de overheid stringente regels stelt. Het gaat om forse sommen geld. Soms geleidelijk, maar bij grote wijzigingen in de regelgeving – bijvoorbeeld de nieuwe PGS29 richtlijn – met sprongen.

PPS geeft industriële incidentbestrijding meer body
Samenwerken, “mutual aid”, via publiek-privaat partnerschap (PPS) is voor de industrie en de overheid een prima optie voor het runnen van een collectieve veiligheidsorganisatie in een industriële hotspot. Dat is de kernboodschap van het congres over dit thema dat Kappetijn Safety Specialists op 29 juni organiseerde in Rotterdam.

De kracht van publiek private samenwerkingen
De gasbrand in Gellingen (2004), het uitbranden van 24 tanks in de tankopslag van Buncefield (2005), de tankbranden op Bonaire (2010), enorme branden bij Chemiepack Moerdijk en Dow Farmsum in Groningen (2011), brand en explosies bij Shell in Moerdijk (2013). De praktijk laat keer op keer zien dat geen enkele brandweerorganisatie, van bedrijf of overheid, in staat is om een grootschalige (petrochemische) industriebrand zelfstandig te behappen.

The best of both worlds: Mutual Aid in the Netherlands
A recent conference on mutual aid outlined the benefits to governments and industry from public-private partnership models, write Kees Kappetijn and Philip Stohr.

The power of Mutual Aid – Industrial incident control
Public private partnership gives more body to industrial incident control – the power of Mutual Aid

Mutual Aid in the Netherlands
Public-private collaboration in emergency response can save money and improve services, argue Philip Stohr and Kees Kappetijn from Kappetijn Safety Specialists.

Announcement Mutual Aid research project The Catalyst
Preparing for Emergency Management in Industrial & Harbor Areas: The Search for Success Factors in Mutual Aid & PPP Constructions

Announcement Mutual Aid research project Hemmingfire
International research project launched by Kappetijn Safety Specialists and JOIFF into different mutual aid models for large-scale incidents in high-risk industries.

PPS Chemelot – VR-Zuid Limburg
De bedrijfsbrandweer van Chemelot en de Brandweer Zuid-Limburg gaan nauw samenwerken. Dat is vastgelegd in een Service Level Agreement tussen ‘moederorganisaties’ Sitech Park Services en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg . ‘Een win-winsituatie voor beide partijen.’

Industriële havenbrandweer in PPS op Moerdijk operationeel
In januari 2011 was het industrieterrein van Moerdijk dagenlang landelijk nieuws. Een waar inferno verwoestte toen het bedrijfscomplex van Chemie-Pack en een grote brandweermacht stond machteloos tegen de vlammenzee. De nasleep van de brand bespoedigde de al jaren sluimerende besluitvorming over verbetering van de brandweerzorg in het Moerdijkse havengebied en in september werd in Moerdijk-Haven een nieuwe brandweerkazerne geopend.

PPS-brandweer op Moerdijk krachtige stap voorwaarts
Nooit meer een tweede ‘Chemie-Pack’. Tweeënhalf jaar na het inferno op 5 januari 2011 heeft haven- en industrieterrein Moerdijk zijn eigen brandweerkazerne gekregen.

Opstart PII Bedrijfsbrandweer nu landelijk inzetbaar
De bedrijfsbrandweer van petrochemiebedrijven kan voortaan teams met kennis en materieel inzetten om grote incidenten elders in het land te helpen bestrijden. De bedrijven hebben samen met de publieke brandweer vorig jaar de stichting Platform Industriële Incidentbestrijding opgericht.

IJsselmeerregio’s versterken incidentbestrijding te water
De tien veiligheidsregio’s rond het IJsselmeer willen voor het eind van dit jaar één nieuw gemeenschappelijk incidentbestrijdingsplan implementeren. Doel van het plan is het beter borgen ban een gestructureerde aanpak van calamiteiten op het water.

Chemie breidt hulp ICE en LIOGS uit
Twintig chemische bedrijven hebben zich inmiddels bij de VNCI aangemeld om telefonisch advies te verlenen bij een ongeval met chemische stoffen. In de toekomst gaan ze wellicht ook specialisten en materiaal beschikbaar stellen. Maar, dan moeten eerst de juridische aansprakelijkheid en de verdeling van de kosten goed zijn geregeld, denkt onderzoeker Kees Kappetijn.

Opmerkelijk, onopvallend bluswerk
De mooiste blusacties van de brandweer in de Rotterdamse haven blijven onopgemerkt, want daarmee is vuurwerk in het petrochemische complex voorkomen. Nu de financiering van het korps onder druk staat, geeft het een inkijk.

20 jaar Gezamenlijke Brandweer in de Rotterdamse haven: de kracht van het collectief
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat in het Rotterdamse haven- en industriegebied de Gezamenlijke Brandweer werd opgericht. Destijds heel gedurfd, een gemeenschappelijk brandweerkorps van overheid en bedrijfsleven, het eerste (en nog altijd enige) in zijn soort wereldwijd.

Gezamenlijke Brandweer oefent met IBP op raffinaderij van BP
Voor het blussen van een opslagtank met miljoenen liters brandbare vloeistof is ‘zwaar geschut’ nodig. Dat hebben ze bij de Gezamenlijke Brandweer in het Rotterdamse haven- en industriegebied wel. Al twaalf jaar is de Industriële Brandbestrijdings Pool (IBP) het collectieve wapen tegen ‘full surface’ tankbranden.

Ambulance via CAMUA: PPS in havengebied
De Maasvlakte heeft geen inwoners en komt daardoor volgens de gebruikelijke normen niet in aanmerking voor een ambulancepost. Het aantal incidenten is er ook laag, maar als er iets gebeurd kan het wel ernstig zijn.

Nieuw materieel voor Gezamenlijke Brandweer
De Gezamenlijke Brandweer heeft fors geïnvesteerd in nieuw materieel. De fonkelnieuwe rankautospuit-, industriële autospuit- en haakarmvoertuigen bieden voordelen op het gebied van betrouwbaarheid, efficiëntie en natuurlijk ook veiligheid.

Gezamenlijke Brandweer: brand meester
Brand in de haven voorkomen, beperken en bestrijden. Het is een vak apart. Dat komt natuurlijk door de omvang van het gebied; maar ook door het type industrie, door de complexiteit, en door de impact op de omgeving als het fout gaat.

Martin van de Watering, hoofd Repressie Gezamenlijke Brandweer
Brandweer Zone Antwerpen onderhoudt al jarenlang goede contacten in binnen- en buitenland. Experts uit onze zone werken ook graag mee aan internationale projecten of hulpacties. Sinds 2014 focust een formeel samenwerkingsakkoord met de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond op brandpreventie en industriële brandbestrijding.

GB in PPS, professionals in incidentbestrijding en dienstverlening
In de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw ontwikkelde de Rotterdamse haven zich in hoog tempo in westelijke richting. Om de brandweerzorg te kunnen waarborgen richtten de gemeenten Rotterdam en Rozenburg de Intergemeentelijke Brandweer voor het Eiland van Rozenburg op (IBER).

GB: tussen markt en overheid, flexibiliteit in de rechtspositie
Met krappere budgetten toch blijven werken aan kwaliteitsverbetering: Nederlands enige publiek-private brandweerkorps gaat – bij gebrek aan geld – met creativiteit de uitdaging aan.

Ambulancepost Maasvlakte in PPS
De Maasvlakte krijgt over enkele maanden een ambulancepost om tijdig hulp te kunnen bieden in het almaar drukker wordende industriegebied. De ambulancepost kan er komen omdat de havenondernemingen en het Havenbedrijf Rotterdam het grootste deel betalen.

Gezamenlijke Brandweer blust in het groot
Misschien is het wel de belangrijkste innovatie sinds de uitvinding van de slangbrandspuit van Jan van der Heyden: de Industriële Brandbestrijdingspool (IBP) van de Gezamenlijke Brandweer in het Rotterdamse haven- en industriegebied. Ook bij de IBP draait het om slangen en spuiten, maar dan een slagje groter dan de 17e eeuwse slangbrandspuit.

Port of Amsterdam: combining forces in Mutual Aid & PPP
The Unified Fire Service Amsterdam is a stepping stone for cooperation in a strongly developing port area, write Marleen van de Kerkhof and Kees Kappetijn. A public-private partnership in the largest gasoline port in the world aims to create an unparalleled safety model that is expected to help the Dutch capital’s future growth.

Risicovol Westelijk Havengebied krijgt eigen blusteam
Een nieuwe brandweerkazerne in het Westelijk Havengebied moet de risico’s op een ramp flink verkleinen. Bedrijven betalen mee aan de speciale blusdienst voor industriële branden.

Westpoort: havengebied werkt samen aan veiligheid
Port of Amsterdam is uitgesproken enthousiast over de samenwerking die tankopslagbedrijven en de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland en Kennemerland in 2008 met elkaar aangingen. Nu de behoefte aan operationele slagkracht in de haven verder toeneemt, doet het havenbedrijf ook actief mee als één van de trekkers in het proces om dat gezamenlijk te realiseren.

PPS brandweer Westpoort Amsterdam: Safe Haven
Het veiligheidsniveau van de Amsterdamse haven gaat omhoog. Zoveel maken de plannen voor het oprichten van een ‘veiligheidshuis’ duidelijk. Drie deelnemende partijen aan het project – Havenbedrijf Amsterdam, ORAM en Brandweer Amsterdam-Amstelland – geven tekst en uitleg over een havenbrandweerpost geschoeid op de leest van een publiek-private samenwerking.

Welke gevaren zijn er voor de grootste benzinehaven van de wereld?
Tot twee keer toe zorgde een grote brand in de haven voor schrik in de stad. Welke gevaren liggen op de loer in de grootste benzinehaven van de wereld?

Verbetering veiligheid in Amsterdamse haven door publiek-private samenwerking
Brandweer Amsterdam-Amstelland, Havenbedrijf Amsterdam, Divisie Havenmeester (oefent de publieke taken uit voor het havenbedrijf) en Amsterdam Mutual Aid System (AMAS) willen de brandveiligheid in het Westelijk Havengebied verhogen.

Koen Overtoom: ‘Over veiligheid valt niet te onderhandelen’
Wat zijn de resultaten van 2016 en wat zijn de plannen voor het komende jaar voor de Amsterdamse havenregio? Zeehavens Amsterdam maakte een rondje langs de velden en sprak met Koen Overtoom, CEO Havenbedrijf Amsterdam: “De new businesstak waar alle vernieuwende initiatieven worden ontwikkeld en opgezet, is meer onderdeel van de uitvoering geworden.”

AMAS-AYMA oefent tankbrand
Een indrukwekkende hoeveelheid brandweermaterieel rolde in de ochtend van 25 oktober het terrein van de Hemwegcentrale in Amsterdam-Westpoort op. Het industriële brandweersamenwerkingsverband AMAS-AYMA hield zijn jaarlijkse operationele slotoefening, waarvoor een brand in een olieopslagtank op het terrein van de NUON-centrale werd gesimuleerd. Brandbestrijding met imposante dimensies.

Haventerminals AMAS Amsterdam onderdeel van PII
Brandweerkorpsen van bedrijven en gemeenten kunnen industriële incidenten beter bestrijden door samen op te trekken, ook in de Amsterdamse haven- en metropoolregio. Dit gebeurt in het Platform Industriële Incidentbestrijding (PII).

AYMA & AMAS, veiligheid eerst
6 Juli 1988, tien uur ‘s avonds. Op olieproductieplatform Piper Alpha, gelegen in de Noordzee, doet zich een reeks explosies voor die het eiland, in slechts enkele uren, compleet verwoest. Vlammen rijzen meer dan honderd meter hoog en zijn in de wijde omtrek te zien.

Het waarom van fluorhoudend schuim
Bij de meeste branden is het gebruik van fluorhoudend schuim niet nodig. Alleen hoge temperaturen, grote oppervlakten en een grote afstand tot de brand zijn relevante factoren om het gebruik van fluor te rechtvaardigen. Als het gebruik ervan onvermijdelijk is, legt dit bijzondere verantwoordelijkheden bij de gebruiker.

Fluor-houden blusschuim: problemen, wetgeving & compliance
Voor het bestrijden van vloeistofbranden en chemische spills maken brandweren van veiligheidsregio’s, industriële bedrijven, defensie en luchthavens gebruik van schuimvormend middel. Hieraan is vaak fluor toegevoegd, wat het middel prettige eigenschappen geeft voor een inzet. Fluor heeft echter ook negatieve eigenschappen.

Alternatieven voor fluorhoudend blusschuim (conclusies)
De toepassing van fluorhoudend blusschuim bij industriële brandbestrijding staat onder druk, vanwege de internationaal aangetoonde risico’s voor de gezondheid en het milieu. Daarom heeft het LEC BrandweerBRZO een verkennend onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke alternatieven voor fluorhoudend schuim.

Blusschuim, wolf in schaapskleren
De brandweer zoekt naarstig naar een alternatief voor fluorhoudend blusschuim. Want fluor die met bluswater en schuimresten in het milieu terecht komt, levert grote problemen op voor het milieu en de volksgezondheid. Werk aan de winkel dus, voor de brandweer en de industrie.

PFAS en andere persistente stoffen in de Nederlandse bodem
Persistente en bioaccumulerende stoffen in de Nederlandse bodem waren de laatste decennia van de vorige eeuw vaak in het nieuws. Voorbeelden daarvan zijn: de noodzaak om bodemvervuiling met drins in de stortplaats bij Gouderak te verwijderen, of een deklaag aan te brengen op de zwaar met dioxines belaste Volgermeerpolder.

Fluor in blusschuim uitgelegd
De laatste jaren neemt de discussie over de toepassing van fluorhoudend blusschuim en de gevolgen voor mens en milieu meer en meer toe. Dit artikel geeft uitleg over de toepassing van blusschuim en de impact van nieuwe alternatieve schuimsoorten.

Fire mains taken for granted
Ensuring the reliable performance of a fire-water mains system is a matter of taking responsibility and facing the realities on the ground, write Kees Kappetijn and Tessa Heye.

Fluorhoudend SVM in de ban?
Schuim is al sinds jaar en dag het meest effectieve blusmiddel voor vloeistofbranden. Maar een deel van de schuimvormende middelen bevat fluor, een stof die schadelijk is voor het milieu en de gezondheid.

Brandweer bezorgd over gebruik giftig blusschuim
Brandweermensen reageren bezorgd op het nieuws dat zij al jaren giftig blusschuim gebruiken. Over de gevolgen voor hun gezondheid is weinig bekend. In het buitenland is ernstige milieuvervuiling ontstaan.

Bluswaternetten in Nederland: te weinig water
Bluswatervoorzieningen in industriële gebieden zijn nogal eens een ondergeschoven kindje als het op het onderhoud ervan aankomt. Dat terwijl roest, schelpvorming en verzakkingen het functioneren ervan bedreigen. Kees Kappetijn en Rob Leenheer adviseren in Europoort Kringen een proactieve aanpak te voeren voor het bluswaternet.

Industriële bluswaternetten: op weg naar een infarct
Industriële bluswaternetten op terreinen van veel tankterminals en chemiebedrijven zijn minder betrouwbaar dan de verantwoordelijken voor bedrijfsveiligheid denken. Veroudering en gebrek aan controle en onderhoud kunnen tot schrijnende knelpunten leiden, zoals vastgeroeste afsluiters, lekkages en dichte filters.

Evaluating buried firewater systems
To develop a hydraulic model of the evaluation system, understanding the layout of the distribution system is only the first step.

Sohar: Double Digits in the Desert
Mark Geilenkirchen, de Nederlandse ceo van de Sohar Port and Freezone, noemt Sohar de snelst groeiende haven ter wereld. Het Havenbedrijf Rotterdam is nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze relatief nieuwe haven. Het heeft een aandeel van vijftig procent in het havenbedrijf, dat verantwoordelijk is voor het management van deze diepzeehaven in Noord-Oman.

Oren & ogen in Oman – Mo-Ajok
Wat kunnen wij leren van Oman? Wat kan Oman van ons leren? Wat zijn de verschillen tussen Oman en Nederland? Mo-Ajok geeft antwoord op deze vragen en hij geeft ons meer insights van zijn bezoek aan Oman. Lees zijn verhaal!

Rotterdam-Rijnmond adviseert en leert in Oman
Hoe kun je zorgen dat een nieuw havengebied met zware industrie voldoet aan de scherpste veiligheidseisen? Voor die vraag stond de havenautoriteit in Sohar in Oman. Het antwoord was simpel: je vraagt het mensen met ervaring.

Why Safety always comes first in Sohar
When smoke billowed out of a truck loaded with chemicals in SOHAR Port late last week the people observing it were not panicking, but were instead making careful notes on their clipboards. They were professional observers taking part in a so-called Multidisciplinary Tier 2 Field Exercise in coordination with Safety Region Rotterdam, SOHAR Port’s strategic partner for safety management.

When it comes to safety knowledge is good, but practice is better
In collaboration with Safety Region Rotterdam, the strategic partner for safety management at SOHAR Port and Freezone, today saw the SOHAR health, safety, security and environment (HSSE) team organise a full-scale field exercise inside the Port’s Sohar Aluminium terminal.

Sohar Emergency Response Organization: safety comes first
The overarching corporate philosophy for SOHAR Port and Freezone is to promote a culture of safety, socially responsible business practices, while attracting new investments and growing its contribution to the national economy. In this regard, the port has made giant strides in ensuring a safe working climate.

Safety in the Sand
René van Dort en Robert Mout hebben in 2010, 2011 en 2013 een aantal bedrijven bezocht in de havenplaats Sohar te Oman met als doel vast te stellen in welke mate een Europees niveau van beheersing van veiligheid aanwezig is. Hieronder een weergave van zaken die zijn opgevallen.

Nieuwe PGS6 op basis van BRZO2015
In juli van vorig jaar is het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 gepubliceerd; in maart van dit jaar de Regeling risico’s zware ongevallen. In oktober verschijnt naar verwachting ook PGS 6, de uitwerking voor de praktijk van het Brzo 2015 en de Rrzo. Dit artikel gaat in op de totstandkoming van de PGS 6:2016, op zijn structuur, en op enkele onderdelen ervan.

PGS29: Tankbrandbestrijding naar Zweeds Model
Op afzienbare termijn wordt de nieuwe PGS 29-richtlijn voor tankopslagbedrijven van kracht. Deze PGS staat voor een stelsel van eisen aan brandpreventie en brandbeheersing voor atmosferische opslagtanks met brandbare stoffen. De inhoud van de richtlijn is mede gebaseerd op de lessen van het Buncefield inferno in 2005.

PGS29: volgende fase voor opslagtanks
Deze zomer is de nieuwe PGS 29 gepubliceerd, de veiligheidsrichtlijn voor grote opslagtanks voor aardolieproducten. Hiermee is een belangrijke stap gezet, maar het proces is nog niet afgerond. De volgende stap is PGS Nieuwe Stijl.

10 jaar na Buncefield
Buncefield – recollections, lessons learned and effects on industry practice, a personal account by Dr Niall Ramsden.

BRZO 2015 hoogwaardige veiligheidssystemen versus internationale concurrentiepositie
Sinds begin juli dit jaar is het nieuwe BRZO van kracht. Het BRZO 2015 (Besluit Risico Zware Ongevallen) is de Nederlandse implementatie van de Europese Seveso III-richtlijn en knoopt brandveiligheid, arbeidsveiligheid, milieuveiligheid en externe veiligheid aan elkaar voor bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen.

Seveso III: Veranderingen ten opzichte van Seveso II
Op 1 juni 2015 wordt de nieuwe Seveso III richtlijn van kracht. Dit brengt wijzigingen met zich mee voor bedrijven in Nederland die met grotere hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken (de zogenaamde BRZO-bedrijven) en overheden die daar toezicht op houden.

Seveso III, van BRZO 99 naar BRZO 15
De Europese Commissie heeft in 2013 de nieuwe Seveso-richtlijn gepubliceerd. Nederland implementeert deze richtlijn per 1 juni 2015 in het Besluit Risico Zware Ongevallen (BRZO). BRZO 1999 wordt dan BRZO 2015.

Industrial fire brigades: ‘the Dutch approach’
In The Netherlands things are often done differently than elsewhere. For example industrial safety. Equally to other countries it is determined by law that industrial companies handling large amounts of chemicals and dangerous substances must have their own industrial fire brigade. Most certainly however The Netherlands is the only country in the world with government policy on formally appointing companies for such an obligation.

Meer veiligheid door minder overheid
Halverwege 2015 wordt het Brzo 2015 van kracht. Dit Brzo is gebaseerd op de Europese Seveso-III richtlijn en knoopt brandveiligheid, arbeidsveiligheid, milieuveiligheid en externe veiligheid aan elkaar voor bedrijven die werken met grotere hoeveelheden gevaarlijke stoffen.

Klaar voor de inspecteur… PIR
Als hoofd BHV, commandant bedrijfsbrandweer of manager QESH herkent u het vast: de constante onrust over het voorbereidingsniveau van uw organisatie op ongevallen en incidenten. Is de bezetting geborgd, zijn de plannen actueel, is iedereen opgeleid en getraind, zijn materieel en PBM’s gekeurd en de blussystemen gecertificeerd?

Chemisch Adviseurs in transitie van DCMR naar VRR
De Adviseurs Gevaarlijke Stoffen-taak in Rotterdam-Rijnmond zit sinds kort in een nieuw jasje. Na veertig jaar uitvoering door DCMR Milieudienst-Rijnmond, zijn de chemisch adviseurs sinds begin dit jaar brandweerfunctionarissen en verhuisden ze organiek naar de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De nauwe samenwerking met de DCMR blijft gehandhaafd.

Sitech geeft met VGS-Alert invulling aan ICE voor Nederland
De chemische industrie heeft een samenwerkingsprogramma om publieke hulpverleners te ondersteunen bij ongevallen met het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit programma is sinds 1 maart 2018 beter herkenbaar als privaat systeem. Het ICE-systeem heet nu VGS-Alert en de meldkamer is ondergebracht bij VNCI-lid Sitech Services op Chemelot.

Fatale explosie bij BASF: Murphy’s law
Op 17 oktober 2016 voltrok zich bij chemiefabriek BASF in het Duitse Ludwigshaven tijdens onderhoudswerkzaamheden een hevige explosie in een pijpleiding, gevolgd door een korte maar hevige brand. Vier leden van de bedrijfsbrandweer en een bemanningslid van een afgemeerd schip komen om.

IBP op exercitie bij BP raffinaderij voor grote oefening
Kilometers slangleiding, ronkende boosterpompen en 20.000 liter oefenschuim, waren de ingrediënten van een grootschalige systeemoefening van de Industriële Brandbestrijdingspool in november 2017.

IBP en AMAS onderdeel van IBGS brandweer Nederland?
Binnen het landelijke programma Samen werken aan grootschalig en specialistisch optreden Brandweer Nederland krijgen verschillende specialistische brandweertaken de komende jaren een landelijke opzet. Het Specialisme Technische Hulpverlening (STH) is vorige jaar geïmplementeerd. In 2019 krijgt ook de kerntaak Incidentbestrijding Gevaarlijke stoffen (IBGS) er een landelijke specialistische component bij.

Caldic, brand in Methanol tank van 29 meter diameter
Paradoxaler kan het niet. Een zware explosie blaast het dak van een opslagtank met een inhoud van miljoenen liters bij een chemiebedrijf in Rotterdam-Europoort. Een grote tankbrand volgt. Maar buiten het bedrijventerrein wordt de brand nauwelijks opgemerkt en de aandacht in de media is marginaal.

Benadering alternatieve brandstoffen bij calamiteiten volgens Chemisch Advies DCMR
Naast de fossiele brandstoffen als benzine en diesel bestaan er inmiddels zo’n tiental nieuwe oftewel alternatieve brandstoffen. Wat hiervan de eigenschappen en dus ook de gevaren zijn, wordt zo langzamerhand steeds beter in kaart gebracht. De Kennistafel Alternatieve Brandstoffen draagt daaraan bij.

Mobiele blusturbine: klein formaat, groot effect
Hebben blusturbines de toekomst in de brandweersector? Wel als het aan de bouwers en ontwikkelaars van deze krachtige blusapparaten ligt. Blussystemen met straalturbine zijn bij industriële brandweren in het buitenland (onder andere BASF) al langer in gebruik, maar de Nederlandse brandweer moet nog overtuigd worden.

Buncefield: lessons learned
Vaak is de gedachte dat grote tankbranden vooral voorkomen in delen van de wereld waar veiligheidseisen niet zo scherp zijn als in de westerse wereld. In 2005 liet het inferno in het Engelse Buncefield echter zien dat het ook bij ons ‘goed mis’ kan gaan.

Treinincident Tilburg: succesvolle inzet bedrijfsbrandweer Chemelot volgens ICE
Door de gezamenlijke inzet van de brandweer Midden- en West-Brabant en de bedrijfsbrandweer van Chemelot was een treinincident met een lekkende spoorketelwagon met butadieen begin maart in Tilburg relatief snel onder controle. Ook bleef de overlast voor de omgeving tot een minimum beperkt.

Het is wachten op een rechtszaak
Nederland voert actief beleid in het aanwijzen van bedrijven voor een eigen bedrijfsbrandweer. Kees Kappetijn benoemt in dit artikel de kwetsbaarheden ban bedrijfsbrandweren. Hij waarschuwt dat wie kwetsbaar is aansprakelijk is.

Industriële Brandbestrijdingspool Rotterdam – Eén dag werken voor één uur blussen
Het kost de nodige opbouwtijd, maar dan heb je ook wat. De Industriële Brandbestrijdingspool (IBP) van de Gezamenlijke Brandweer in het Rotterdamse haven- en industriegebied, is een systeem van grote getallen.

Tankbranden blussen met een superkanon: voorland voor IBP en AMAS
Tankbranden komen weinig voor, maar als er een uitbreekt, is het ook meteen goed raak! De vuurzee gaat gepaard met een rookontwikkeling tot ver in de omtrek. Puur brandweer-technisch gesproken mag de tank uitbranden, maar dat is maatschappelijk niet acceptabel. Vandaar dat een methode is ontwikkeld om dergelijke superbranden supersnel met schuim te blussen.

Veiligheid verhogende maatregelen binnen een risicocontour
Sinds 2004 is het mogelijk externe veiligheid risico´s te beheersen door middel van een veiligheidscontour. Met deze contour wordt een duidelijke scheiding aangebracht tussen de risico’s van industriële activiteiten en de bebouwde omgeving. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de beheersbaarheid van de veiligheidssituatie binnen de veiligheidscontour.

Spooremplacementen: omgevingsveiligheid en geluid
Voor spoorwegemplacementen waar gevaarlijke stoffen worden gerangeerd bestaan op dit moment nog geen uniforme wettelijke regels. Daar moet verandering in komen. Een projectteam, bestaande uit diverse publieke en private partijen, werkt aan nieuwe landelijke afspraken op het gebied van omgevingsveiligheid en geluid rond emplacementen.

De veiligheidsprofessional aan de onderhandelingstafel: implementatie van de veiligheidscontour
In steeds meer gebieden in Nederland wordt de veiligheidscontour toegepast als instrument om risico’s met betrekking tot externe veiligheid in een gebied te beheersen. Werken met een veiligheidscontour biedt een aantal voordelen, maar er zijn ook zorgen over mogelijk oplopende risico’s binnen de veiligheidscontour.

Veiligheidscontouren in het Rotterdamse Havengebied
In het Rotterdamse havengebied zijn in 2014 een drietal veiligheidscontouren vastgesteld. Nu is de fase van implementatie van deze contouren aangebroken. Voor dit implementatieproces zijn verschillende obstakels ervaren en/of verwacht.

Bedrijfsbrandweer MSD/Aspen in Oss; erkende kwaliteit door aanwijzing
MSD en Aspen in Oss (voor velen nog bekend onder de ‘oude’ namen Akzo, Organon of Diosynth) zijn beeldbepalend in de Brabantse industriegemeente. Het bedrijvenduo is op twee locaties gevestigd en wekt met grote hoeveelheden chemische stoffen, waardoor zij vallen onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO)

Bedrijfsbrandweerzorg Chemiepark Delfzijl
In de vorige editie kon u lezen hoe Falck waakt over rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht. Sinds april 2014 is ook de brandweerzorg op Chemie Park Delfzijl in handen van de private brandweerorganisatie.

Bedrijfsbrandweerzorg Kijfhoek
In 2011 opende Falck op rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht zijn eerste operationele brandweerpost in Nederland. Sinds 2014 waakt de commerciële brandweerorganisatie ook over het bedrijvencluster Chemiepark Delfzijl. Aanbesteding van brandweerdiensten is voor het publieke domein nog een stap te ver, maar voor bedrijven die bij wet worden verplicht een bedrijfsbrandweer te onderhouden blijkt het een efficiënte oplossing.
Onderzoek bedrijfsbrandweerzorg in opdracht van WODC/Ministerie
In opdracht van het ministerie van Veiligheid & Justitie heeft APE in 2013 onderzoek gedaan naar de toepassing en handhaving van artikel 31 Wet veiligheidsregio’s bij bijzondere risicobedrijven. Voor dit onderzoek is onder meer de Regio Rijnmond/Botlek geselecteerd als onderzoekscasus. Voor het onderzoek heeft APE diverse mensen aan de kant van overheid, industrie en brancheverenigingen geïnterviewd. Kees Kappetijn is geïnterviewd vanwege zijn langjarige ervaring op dit vakgebied en zijn onafhankelijke positie in dit veld.

Bedrijfsbrandweren op spooremplacementen
Spoorbeheerder ProRail is verplicht om voor zes van de twaalf spoorwegemplacementen in Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) een bedrijfsbrandweer te nemen. Dat is het oordeel van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag.

Opleidingen bedrijfsbrandweer vernieuwd
Het bedrijfsleven en de overheid hebben een nieuwe modulaire opleidingsstructuur ontwikkeld voor de brandweer van BRZO-bedrijven. “De opleiding is niet alleen aanzienlijk korter dan voorheen, maar ook veel meer toegespitst op industriële risico’s binnen een bedrijf”, aldus industrieel veiligheidsadviseur Kees Kappetijn.

LMRA voor industriële hulpverleners
Hulpverleners kunnen optreden onder gevaarlijke omstandigheden dankzij steeds geavanceerdere PBM. Maar zij moeten wel altijd de aanwezige risico’s identificeren en die afzetten tegen een veilige taak-uitvoering. Een goede operationele tool voor zo’n risico-evaluatie op de ‘werkvloer’ van een calamiteit is de Laatste Minuut Risico Analyse.

Handreiking maximaal toelaatbare niveaus van warmtestraling
Handreiking inzake maximaal toelaatbare niveaus van warmtestraling voor korte inzet (maximaal 5 minuten) van (bedrijfs)brandweerpersoneel en operators bij industriële bedrijven. Gebaseerd op het onderzoek “Maximum allowable exposure to different heat radiation levels” in opdracht van NEN.

Hittestress en giftige stoffen: beroepsziekten bij de brandweer
De Nederlandse brandweer is een programma gestart om het risico van beroepsziekten te verminderen. Want zware inspanning in een omgeving met extreme hitte en giftige verbrandingsproducten kan op langere termijn een forse impact hebben op de gezondheid.

Hittestraling bij hulpverleners
Iedere werknemer heeft recht op een veilige werkplek. Bij bepaalde groepen hulpverleners zoals brandweermensen is hittestraling een onontkoombaar element in de omgeving waarin zij moeten opereren. Gepaste bescherming en een weloverwogen beleid om de risico’s voor deze groepen te beheersen zijn van groot belang.

Aansprakelijkheid bij beroepsziekte
In Nederland worden naar schatting jaarlijks 20.000 mensen getroffen door een beroepsziekte. Mensen voor wie het leven vaak langzaam, maar ingrijpend en blijvend verandert. Als een mens in zijn hoedanigheid van werknemer een beroepsziekte oploopt, wie is er dan verantwoordelijk voor de schade?

Beroepsziekten bij brandweer als gevolg van rook
Rook is schadelijk. Dat weet iedereen. Steeds meer buitenlandse onderzoeken tonen het gevaar aan. Niet alleen inademen, ook wanneer je huid in contact komt met rook is dat gevaarlijk en wordt de kans op kanker vergroot. Preventieve maatregelen en meer aandacht voor hygiëne is van belang. Een cultuuromslag is nodig.

Competence-based education and training: be aware of your risks!
Knowledge, competence, role-awareness, and a strong sense of responsibility are the keys to the effective workings of a corporate emergency response organization (ERO). But what exactly do the people in the response and crisis organization have to know and be able to do? What is ‘the norm’?

Competentiegericht opleiden & trainen voor rollen in de BNO
Kennis, vakbekwaamheid, rolbewustzijn en verantwoordelijkheidsbesef, het zijn de sleutels tot het effectief optreden van bedrijfsnoodorganisaties. Wat moeten functionarissen in de respons- en crisisorganisatie nu precies weten en kunnen? En hoe kan worden getoetst of hun kennis en kunde voldoende zijn en aan de gestelde normen voldoen? En welke normen zijn dat eigenlijk?

Segway meer dan technisch speeltje: gaan als de brandweer
De oudste tunnel van Nederland, de Rotterdamse Maastunnel, is sinds de zomer van 2017 twee jaar lang ‘under construction’. Hoe kunnen de hulpdiensten en vooral de brandweer toch optreden bij een incident?

OTO in de BRZO-industrie
De keerzijde van een lage incidentfrequentie: weinig kans om praktijkervaring in incidentbestrijding op te doen. En daarmee vakkundigheid en inzicht. Dus hoe borgen we dan de kwaliteit van opleiden, trainen en oefenen, oftewel OTO?

Bedrijfsbrandweer nucleaire onderzoeksinstelling SCK.CEN in Mol (België)
Na de interventiedienst van het onderzoekscentrum JRC-Geel die in een vorige uitgave van 112 beschreven werd, is het nu de beurt aan een bijna buur en eveneens een onderzoeksinstelling, het SCK.GEN in Mol dat opgericht werd in 1952.

Veiligheidsorganisatie NRG researchreactor Petten up-to-date gebracht
Bij de Nuclear Research and Consultanty Group (NRG) in Petten en Arnhem worden de begrippen veiligheid en crisisbestendigheid met hoofdletters gespeld. NRG liet, na de kernramp in Fukushima in 2011, zijn onderzoeksreactor aan een stresstest onderwerpen en gaf zijn bedrijfsnoodorganisatie een forse upgrade.

Chemelot start met nieuw bedrijfsnoodplan
Sinds 1 juli 2016 is het nieuwe ‘Bedrijfsnoodplan Site Chemelot’ van kracht. Een plan dat tot stand kwam door een intensieve samenwerking tussen een projectgroep enerzijds en vertegenwoordigers van de ondernemingsraden van alle site-users anderzijds.

Interventieorganisatie kerncentrale Doel
Brand is één van de belangrijkste risico’s in elke kerncentrale, dus ook in de Kerncentrale van Doel (KCD). KCD bestaat uit 4 kerncentrales – Doel 1 tot en met Doel 4 – een afvalverwerkingseenheid en een heel aantal administratieve gebouwen. De overwaking van de brandveiligheid in deze installaties is een belangrijke opdracht.

Industrial emergencies – be prepared
Where does crisis management go wrong? Kees Kappetijn, an independent consultant in the field of emergency and crisis management, outlines the problem and the solution.

Bedrijfsbrandweer Lanxess Rubber Zwijndrecht ontwikkelt verder door
Bij het chemiebedrijf LANXESS Rubber in het Belgische Zwijndrecht werd op 15 juni de nieuwe brandweerkazerne officieel in gebruik genomen. Bij LANXESS Rubber in Zwijndrecht wordt butylrubber geproduceerd dat onder meer wordt gebruikt om autobanden luchtdicht te maken.

Lanxess Rubber (België) wint FireForum award
Lanxess Rubber heeft in de categorie preventieadviseurs de Fireforum Award 2013 gewonnen. Met de award wil Fireforum zowel mensen, instellingen als ondernemingen bekronen die zich in het domein van de brandveiligheid verdienstelijk hebben gemaakt.

Meer focus op eigen risico’s
Nederland is het enige Europese land dat actief bedrijven aanwijst die een bedrijfsbrandweer moeten hebben. Maar daarmee is de kous volgens veiligheidsspecialist Kees Kappetijn nog niet af.


Bedrijfsbrandweer Avebe maakt de Blitz
Het aardappelverwerkingsbedrijf Avebe in het Groningse Foxhol hoeft volgens de regels geen bedrijfsbrandweer te hebben. Maar omdat de dichtstbijzijnde korpsen er langer dan vijftien minuten over doen om het terrein te bereiken, heeft het bedrijf er toch een. Paradepaardje is de oldtimer, een Opel Blitz.

H2K realiseert First Responders op raffinaderij Neste Oil
De op de Maasvlakte gevestigde dieselraffinaderij van Neste bouwde de afgelopen jaren samen met opleider H2K aan een bedrijfsnoodorganisatie op basis van first responders bno. Deze kreeg uiteindelijk groen licht van de Veiligheidsregio en het bevoegd gezag. Iedereen tevreden.

BNO met First Responders: NXP in Nijmegen
Werk in uitvoering bij NXP Semiconductors in Nijmegen. De organisatie bouwt zijn bedrijfsbrandweer om tot een first responderorganisatie (FiRe bno) die beter aansluit op het risicoprofiel, de behoefte en de resources van de onderneming.

First Responders bij Avebe Foxhol: implementatie
Met een certificatiebord voor het gebouw van de bedrijfsnoodorganisatie (BNO) en een meter cake voor de medewerkers, bekrachtigde NIBHV-directeur Koos Pulleman op 19 december jongstleden de officiële erkenning van het First Responder bedrijfsnoodorganisatie team van Avebe in Foxhol.

Nieuwe bedrijfsnoodorganisatie Avebe
Aardappelconcern Avebe voert op al zijn productielocaties een bedrijfsnoodorganisatie nieuwe stijl in. Het bedrijf neemt afscheid van versnipperde hulpverlening door bedrijfsbrandweren, EHBO’ers en bedrijfshulpverleners, en bundelt alle hulpverleningscapaciteit in een compacte en risicogerichte interne hulporganisatie met getrainde first responders.

First Responders op eRIC vakbeurs: FR’s in the picture
De eRIC vakbeurs op Vliegveld Twenthe vormde begin juni een mooi podium voor het NIBHV om de werkers in het veiligheidsdomein te laten kennismaken met het concept van de First Responder bedrijfsnoodorganisatie (FiRe bno).

BNO met First Responders: Mars in Veghel
Bedrijven in de chemische industrie kunnen per 1 september gebruik maken van het modulaire opleidings- en oefensysteem ‘First Responder Bedrijfsnoodorganisatie’ (FiRebno). Een doorsnee BHV-organisatie heeft onvoldoende kennis en kunde in huis om noodsituaties met een verhoogd risico het hoofd te bieden. Voor die bedrijven is FiRe bno een uitstekende oplossing.

NRG versterkt haar bedrijfsnoodorganisatie
Begin 2015 zijn Kees Kappetijn en Imke Hermans gevraagd de bedrijfsnoodorganisatie van NRG te beoordelen en te verbeteren. Welke stappen hebben ze toentertijd gezet?

BNO met First Responders: Avebe in Foxhol
Industriële veiligheid begint bij preventie en risicobeheersing, maar het risico tot nul reduceren lukt nooit. Een op de risico’s toegesneden bedrijfsnoodorganisatie moet dat restrisico afdekken met goed opgeleide interne hulpverleners en de juiste uitrusting. Voor die uitdaging stond aardappelmeelconcern Avebe.

Industriële noodorganisaties: brandweer-min
Bedrijven met een eigen bedrijfsbrandweer lopen in toenemende mate tegen knelpunten aan. Het in stand houden van zo’n organisatie kost veel geld en inspanning, terwijl door veranderingen in bedrijfsvoeringsprocessen op veel plaatsen de beschikbaarheid van medewerkers om de brandweer te bemensen terugloopt.

The connecting link between company and emergency services
The Netherlands accomodates about 400 companies that fall under Seveso regulations according to their risk profile. The risks that these companies pose to their surroundings require special attention from both the companies themselves and the government.

ICS en operationele leiding: Nederland vs. de rest van de wereld
In het systeem van crisisbeheersing in Nederland is het standaard dat het overgrote merendeel van de responsbevoegdheden bij het openbaar bestuur ligt. Er zijn enkele uitzonderingen waar eigen direct optreden uiteraard essentieel is bij een incident.

Bedrijfsdeskundige: de verbindende schakel tussen bedrijven en hulpdiensten
Nederland kent zo’s vierhonderdvijftig bedrijven die met hun risicoprofiel onder de zwaarste veiligheidsregelgeving van het BRZO vallen. De risico’s die deze bedrijven voor hun omgeving opleveren, vereisen speciale aandacht van zowel de bedrijven zelf als de overheid. In geval van een incident moeten de hulpdiensten kunnen vertrouwen op de snelle beschikbaarheid van een bedrijfsdeskundige.

Lack of leadership leads to criminal punishment
Lack of leadership in hazardous industry in the Netherlands has a price: criminal punishment.

Managers risicobedrijven hoofdelijk aansprakelijk
De afgelopen jaren is de chemische industrie opgeschrikt door enkele majeure gebeurtenissen die lange tijd de headlines van het nieuws bepaalden. De verwoestende brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in januari 2011 en de sluiting van de Odfjell terminal in Rotterdam in 2012 wegens ernstige veiligheidsgebreken spreken klare taal.

BHV 2.0, voorbereiding op nieuwe crisistypen
Het takenpakket voor bedrijfshulpverlening bij klassieke dreigingstypen is al jaren stabiel: het beheersen en bestrijden van een brand(je) of ongeval. Optreden als iemand onwel wordt of een Eerste hulpvraag heeft. Melden en alarmeren van een incident, het gidsen en informatie verstrekken aan de hulpdiensten en natuurlijk het ontruimen en evacueren.

Bedrijfsnoodorganisatie verdient continuïteitsmanagement
De inrichting van de bedrijfsnoodorganisatie met BHV is voor veel bedrijven een door wetgeving ingegeven verplichting. De vormgeving van de noororganisatie in het bedrijf wordt voornoamelijk door compliancy gedreven: het louter voldoen aan de regels. Dat kan anders.

Hoe werkt het brein van crisismanagers?
Een verschrikkelijke explosie, overal slachtoffers en brokstukken. Hulpverleners haasten zich naar de plaats van het incident en proberen mensen te helpen en vlammen te doven. Er wordt opgeschaald naar een crisismanagementteam om orde in de chaos te scheppen. De crisismanager overziet de situatie en maakt een razendsnelle analyse.

Prepareren of improviseren: stroomuitval bij de brandweer
Bij uitval van elektriciteit worden niet alleen burgers getroffen maar ook hulpdiensten zoals politie, ambulancediensten en de brandweer. Organisaties die bij calamiteiten hulp moeten verlenen, moeten ook zichzelf in stand kunnen houden. Want ook bij langdurig stroomuitval wordt van de brandweer verwacht dat ze haar operationele prestaties blijft leveren.

Crisismanagement: deciding how to shelter your personnel from the effects of a toxic release
A shelter protocol and properly equipped toxic refuges should be included in the standard safety measures of petrochemical sites. Gaby van Melick and Philip Stohr explore what this means and provide guidance on creating and implementing an effective shelter policy.

Incidenten met gevaarlijke stoffen: de ins & outs van schuilen
U kent het wel, het overheidsadvies ‘Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en luister naar de rampenzender’. Maar wat zijn de ins & outs van schuilen als handelingsperspectief bij spills en emissies aan de bron, bijvoorbeeld in industriële omgeving?

Crisis control. Where does crisis management go wrong?
Where does crisis management go wrong? Kees Kappetijn, an independent consultant in the field of emergency and crisis management, outlines the problem and the solution.

Veiligheid beter te regelen via verzekeraars en risicoaansprakelijkheidsverzekeringen
Hoe groot is de maatschappelijke impact van bedrijfsbranden zoals stalbranden, afvalbranden en branden in binnensteden? Volgens prof. dr. Ira Helsloot valt die impact erg mee.

Veiligheid in de haven: safety, security & ISPS
Brandveiligheid in de haven is normaliter een safety-aangelegenheid. Wanneer branden echter met opzet worden aangestoken, zijn het security incidenten. En daarmee vallen ze onder de International Ship and Port Facility Security-code (ISPS-code), in Nederland geïmplementeerd via de Havenbeveiligingswet.

ISPS en integratie planvorming bedrijfsnoodorganisaties
De afgelopen tijd zijn meerdere grote, internationale bedrijven getroffen door cyberaanvallen. Wat begon als security-incidenten met op zichzelf al grote impact, veroorzaakte zeer ernstige safety-risico’s. Die met gemak grotere gevolgen hadden kunnen hebben.

Certificering: geen garantie voor veiligheid
Het brandveiligheidsdomein is een wereld van normen en certificaten. Prima als vangnet, maar gebouweigenaren moeten niet de illusie hebben dat een product- of inspectiecertificaat hetzelfde is als een veiligheidsgarantie.

Certificering: geen garantie voor veiligheid
Het brandveiligheidsdomein is een wereld van normen en certificaten. Prima als vangnet, maar gebouweigenaren moeten niet de illusie hebben dat een product- of inspectiecertificaat hetzelfde is als een veiligheidsgarantie.

Goudmijn voor risicomanagement. Schatrijk via datamanagement
Informatiegestuurd veiligheidsbeleid vormt de basis voor robuust risico-, incident- en continuïteitsmanagement bij bedrijven. Veel verantwoordelijke managers zien daarbij een potentiële schat over het hoofd.

Beveiligingsbewustzijn in de nutssector
Binnen de nutssector wordt steeds meer aandacht gevraagd voor beveiligingsbewustzijn: de mate waarin medewerkers het belang van beveiliging voor de organisatie begrijpen en hier ook naar handelen.

Datamining versterkt basis voor integrale veiligheid
Informatie is de sleutel tot een effectief toezicht- en handhavingsbeleid. Hoe kan ‘datamining’ bijdragen aan effectievere overheidshandhaving en zelfs leiden tot een vermindering van de werklast voor handhavingsdiensten?

Systeem van schadeverzekering bij nucleaire incidenten in NL
De financiële schade van een ernstige kernramp kan oplopen tot honderden miljarden euro’s. Daardoor is het onmogelijk de risico’s van kernenergie op conventionele wijze te verzekeren. ‘De rekening gaat uiteindelijk naar de staat’.

Penstock: hyperrelevante informatie voor kenniswerkers
Als vakspecialist wil je graag de informatie hebben die voor jou van belang is om je werk zo optimaal mogelijk te kunnen doen. Binnen elk denkbaar vakgebied loop je dan het risico te verdrinken in een zee aan informatie. Penstock biedt hier een uitkomst.

Big Data in het veiligheidsdomein
Besluitvorming op basis van volledig objectieve feiten en middelen precies daar inzetten waar deze het best tot hun recht komen. Hoe onvoorstelbaar dit ook klinkt, in het tijdperk van Big Data lijkt deze situatie dichterbij dan ooit tevoren.

Datamining versterkt basis voor integrale veiligheid
Informatie is de sleutel tot een effectief toezicht- en handhavingsbeleid. Hoe kan ‘datamining’ bijdragen aan effectievere overheidshandhaving en zelfs leiden tot een vermindering van de werklast voor handhavingsdiensten?

Informatie overload: te veel van alles is te weinig van wat je nodig hebt
Informatie stroomt rijkelijk ons leven binnen en wij laten de kraan wijd openstaan. Toch klinkt steeds vaker de noodkreet: help, ik heb last van information overload! Hoe de (kantoor)mens ten onder dreigt te gaan in de informatiegolf. En wat zijn de keuzes om te blijven drijven en misschien zelfs te zwemmen.

Scheepsbrandbestrijding, plicht of kans voor bedrijven?
Voor bedrijven is het essentieel dat zij zich voorbereiden op incidenten die de externe veiligheid bedreigen en de continuïteit van hun bedrijfsvoering kunnen verstoren. (Chemie) bedrijven in de Brzo-, ARIE en VGI-risicocategorieën, kunnen door de veiligheidsregio’s worden verplicht een bedrijfsbrandweerorganisatie te organiseren om maatgevende risico’s af te dekken.

Brandwerendheid: oude wijn in nieuwe zakken?
Leiden ontwikkelingen bij de veiligheidsregio’s tot een comeback van het belang van oude concepten als brandwerendheid? Of met andere woorden: wordt zoiets stoffigs als ‘WBDBO 60’ in de komende jaren weer hip en sexy?

Krachtenbundeling maakt uitvoering drank- en horecawet makkelijker
Voor een praktisch uitvoeringsplan van de Drank- en Horecawet moeten gemeenten partnerschappen sluiten met alle relevante partijen, denken Imke Hermans en Hans van Waes. Zoals de horecasector, het onderwijs, sportclubs en natuurlijk de jongeren zelf en hun ouders. Het Zweedse model, zoals dat in Stockholm werd uitgevoerd, kan daarbij inspiratie bieden.

Samenleving is niet goed voorbereid op grote ramp
Nederland heeft in de afgelopen jaren diverse grote calamiteiten meegemaakt. Rampen hebben gemeen dat ze tot grote maatschappelijke ontwrichting leiden en burgers een gevoel van onveiligheid geven, aldus mr. Kees Kappetijn.

Trainingscentrum Dordt in PPS tussen Zuid-Holland en Safety Center Holland
“Kijk uit minister.” De directeur van het gloednieuwe oefencentrum in Dordrecht grijpt minister Remkes (Binnenlandse Zaken) bij de arm. Harde knallen, een ruwe arrestatie, rookwolken en een vuurzee; de minister weet niet waar hij kijken moet.

Sociale media tijdens een crisis
Sociale media zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. In toenemende mate worden ze ook gebruikt tijdens crises, maar hoe kunnen sociale media nu adequaat (dat wil zeggen effectief en met beperkte risico’s gebruikt worden bij de bestrijding van rampen en crises en waarvoor precies?

Explosie en brand bij Avebe TAK
Een explosie, een vuurbal, een weggeslagen stuk bedrijfsgebouw en temperaturen oplopend tot 600 graden Celsius. Brandweerkorpsen uit de weide omgeving van het Groningse Ter Apelkanaal worden op dinsdag 7 februari bij de bestrijding van een grote brand bij aardappelzetmeelconcern Avebe ingezet.

Aanwijsachterstanden ingelopen en PPS-samenwerkingen
Tussen de 75% en 100% van de in aanmerking komende bedrijven voor een bedrijfsbrandweer zijn eind dit jaar beoordeeld. De bestaande achterstanden worden daarmee ingehaald. Dat is een van de uitkomsten uit het onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

PPP & Mutual Aid in Sohar: Strength in Unity
With the Emergency Response Upgrade Programme having framed an ambitious vision of safety, work is now underway to implement a system of collective emergency response at the Port of Sohar in Oman.

Bedrijfsdeskundige 2.0, de “missing link” ingevuld
Maatschappij en bedrijfslevel stellen steeds meer eisen aan de functie van bedrijfsdeskundige: een stevig mandaat voor beslissingen, excellente proceskennis en een strategische informatiepositie in de onderneming. Reden genoeg om hiervoor een specifieke opleiding op poten te zetten.

Uitrukkleding is veelal ongeschikt
De brandweer onderzoekt de gevolgen van hittestress bij brandweerlieden. Voorgeschreven hittebestendige uitrukkleding blijkt vaak bij te dragen aan het euvel. Internationaal brandweerexpert Alec Feldman bepleit een omslag in het denken over gevaarsbeheersing voor brandweerpersoneel.

Security awareness in de energiesector: de eigen medewerker als zwakste schakel
Bedrijven hebben grote belangen die constant en structureel bewaakt moeten worden. Het veiligstellen van deze belangen vraagt doorgaans aanzienlijke bedragen en organisatorische inspanningen. De zwakste schakel in de beveiligingsketen? Dat zijn de eigen medewerkers, vaak onwetend, meestal onbedoeld.

De webcam kan een reddende engel zijn voor veiligheid
We hebben er minder geld voor over, maar eisen wel meer veiligheid. Dat betekent dat de samenleving creatiever met de beschikbare middelen moet om springen. Kees Kappetijn doet een voorstel.

PPS bij brandweerzorg
De zorg voor brandveiligheid en hulpverlening is in Nederland ruwweg als volgt georganiseerd: de overheid voorziet in basisbrandweerzorg, bijzondere risico’s worden afgevangen door bedrijfsbrandweren van bedrijven die die bijzondere risico’s veroorzaken en de voorbereiding op rampenbestrijding doen overheid en bedrijven samen. Maar levert deze scherpe scheiding ook de beste organisatorische voorbereiding op calamiteiten, als die gescheiden wordt georganiseerd?

Veiligheidscontouren in het Rotterdamse Havengebied vragen sterke bedrijven
Het Rotterdamse havengebied is een van de eerste gebieden in Nederland waar op grote schaal het instrument ‘veiligheidscontour’ wordt toegepast. De nadruk wordt doorgaans gelegd op de gebiedsverdeling die tot stand komt tussen de industrie en de overige functies in het omliggende gebied. De komst van de veiligheidscontour heeft echter ook grote gevolgen voor het gebied binnen de contour.

Amsterdamse haven krijgt brandweerbasis
De haven krijgt een eigen uitvalsbasis voor de brandweer. Het havenbedrijf werkt daaraan met de brandweer en de grote benzineopslagbedrijven.

Boothuis Maximakazerne: Minste aantal uitrukken, meeste levens gered
De KNRM en de Gezamenlijke Brandweer startten in 2015 met een samenwerkingspilot op de Maasvlakte 2: brandweerlieden opleiden en voorzien van materieel en uitrusting voor waterreddingen. Inmiddels is de pilotfase voorbij en draait de Kazerne Prinses Maximaweg volwaardig mee als KNRM locatie met gemiddeld 20 acties per jaar.

Segway’s voor brandweer Rotterdam in de Maastunnel
De Maastunnel is een van de oudste tunnels van Nederland. Door zout op het wegdek is in de loop der jaren betonrot in de vloer ontstaan en dus moest de tunnel worden gerenoveerd. Dat traject is voor de brandweer een traject vol uitdagingen.

Ontwikkeling van een HRO, vallen en opstaan.
Werken bij een bedrijf waar veel gevaarlijke stoffen aanwezig zijn én waar bedrijfszekerheid zeer belangrijk is vraagt alerte medewerkers. Toch is dat niet vanzelfsprekend. Zo legt Klaas Winters, HRO-deskundige, ons uit.

PPS in havengebied Sohar (Oman)
For most companies with special and often large corporate interests safety is a base value, both onsite and offsite in the public domain. Organisations who lead in safety often also lead in other areas of corporate process.

Joint response from voluntarily-instated industrial firefighting organisations
Joint response operations between public fire services and voluntarily-instated industrial firefighting organisations can be a minefield. To ensure a coordinated and successful response to incidents, it is essential to have a cooperative structure in place, writes Dick van Roosmalen.

Fluor in blusschuim en de uitspraak van het federale hof in Duitsland
Het Duitse federale hof heeft recent geoordeeld dat fluorhoudend schuim bij een brand in 2010 niet gebruikt had mogen worden. De brandweer en gemeente zijn derhalve veroordeeld tot het betalen van de proces- en opruimkosten van circa 4 miljoen euro. Hoe zit dat nu in Nederland?